Inte bara gräva, plana ut och fylla på, det är en himla massa vattnande med!

Så här gör du för en perfekt ny gräsmatta

Medarbetare på Hallbloms hjälper till med trädgårdsskötsel

Våra tips: Att anlägga en gräsmatta

Gissar att du tycker lite som vi – att en fräsch, jämn och grön gräsmatta är det finaste sättet att rama in ett hus, en rabatt eller en uteplats. Men många gamla och dåligt utförda gräsmattor förtjänar en ansiktslyftning. Vi hjälper dig med lite tips.

Klicka på respektive område här nedanför så får du lite tips och idéer om hur ni kan göra.

Dessutom, vilket ni säkert förstår så står vi till tjänst om ni tycker att det verkar lite svårt, kräver massa maskiner eller helt enkelt tar för mycket tid i anspråk så kontakta oss så räknar vi ut en offert. Kontaktformulär finns i nedersta knappen.

Underlaget

Startbild-underlagOm du önskar en lättskött gräsmatta ska du satsa på ett bra underlag. Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Hur mycket jord du behöver lägga på tomten beror på vad som finns på ytan till att börja med. Kanske har du en grovplanerad tomt eller en befintlig gräsmatta  där du ska rulla ut den nya.

Tillvägagångssätt

Nedanstående rekommendationer är anpassade för ”normala” förutsättningar, om du känner dig osäker är du välkommen att höra av dig till oss.

1. Börja med att ta bort kvistar, rötter, sten och ogräs från jorden och jämna till ytan. Hård lerjord kan luckras upp genom att sand fräses ned i jorden (storlek 0,8). Om du har problem med dränering gör du ordning det i detta steg. Exempelvis genom att fräsa ner sand 5-10 cm ner i jorden.

2. Ovanpå befintlig jord rekommenderas minst 5 – 10 cm bra matjord, eventuellt blandat med sand. Se till att ytan lutar bort från byggnader. Om du har gödslat jorden får inte gödningen ligga kvar ovanpå jorden eftersom den då kan bränna sönder rötterna på den nyanlagda gräsmattan. Antingen vänder du ner gödningen 5-10 cm ner i jorden eller vattnar ner gödningen i jorden.

3. Packa/välta jorden tills ytan är stadig. Finjustera ytan med en kratta.

4. För finjustering kan mosand (sandlådesand), som är lättare att jämna till än matjord, kan användas överst (max 1 – 3 cm). Gräsrötterna söker sig även snabbare nedåt i sand. Om gräsmattan ska tåla mycket slitage är en tunt lager med mosand bra, då klarar gräsmattan lite spring även om det har regnat. OBS! Mosand är inte nödvändigt, det går att lägga färdigt gräs direkt på jordbädden.

OBS! Lägg aldrig färdig gräsmatta direkt på växtbädd (ex redan existerande gräsmatta eller bädd med ogräs). Stora delar eller hela delen av den nylagda gräsmattan kommer då att dö.

Vid ”gammal” befintlig gräsmatta

Det finns två metoder för anläggning av en ny gräsmatta om det redan finns en sedan tidigare:

Alternativ 1: Skala av eller fräs upp befintlig gräsmatta. Mindre ytor gräsmattor kan grävas upp med en spade, större kan fräsas eller skalas av med en lastmaskin eller annan utrustning. Bearbeta sedan marken enligt anvisningarna ovan.

Alternativ 2: Rotklipp gräsmattan, dvs. klipp gräsmattan så nära rötterna som möjligt. Följ därefter anvisningarna ovan och lägg på minst 15 cm med matjord ovanpå gräsmattan.

Vilken jord ska jag tillföra tomten?

Vi rekommenderar matjord. Något som är likvärdigt matjord är exempelvis gräsmattejord, anläggningsjord och toppdressjord. Vi rekommenderar matjord för att den är fuktighetshållande och det ger en lättskött gräsmatta. Minst 5 cm med ny jord ska tillföras tomten, gärna mer. Och all jord ska vältas/packas!

Om du har en grovplanerad tomt ska jorden vila över en vinter med tjäle för att minska sättningarna.

Vid grovplanerad tomt

Bilden ovan visar några schematiska exempel på olika tomter. På alla exempel visas ett lager på ca 5-20 cm matjord (mörkbrunt) och 1-2 cm mosand (beige).  Mosanden är valfri och alltså inget nödvändigt, däremot är det lätt att få en jämn och slät yta med mosand (beige).

”Grönt” = gräs,
”ljusbeige” = mosand
”brunsvart” = matjord (mullrik jord)
”ljusgrått” = lerjord,
”vitt” = markduk,
”stenar” = olika typer av steniga underlag
”jord med stenar” = fyllnadsmassor.

Sandjord

Sandjord är väldigt dränerande och oavsett hur mycket vatten som tillförs är marken alltid torr (med undantag för mosand). På en sandjord är det därför extra viktigt att tillföra fuktighetshållande och näringsrik matjord. Satsa på bra kvalité på matjorden och se gärna till att minska erosionen dvs att matjorden försvinner ner i sandjorden genom att antingen ha en markduk eller ett lager med lerjord.

Alternativ 1: Markduk uppepå sandjorden förhindrar att flerårigt ogräs som kirskål och tistlar som finns i jorden att växa upp och minskar erosionen. Däremot förhindrar markduken även att gräsrötterna från att växa ner i marken. Därför är det viktigt att det tillförs 20-30 cm med jord uppepå markduken varav ca 10 cm matjord.

Alternativ 2: Om du har möjlighet och inte större problem med ogräs på tomten rekommenderar vi att lägga ett lager med fuktighetshållande lerjord. Det positiva med lerjorden är att gräsrötterna kan växa i leran och det behövs endast 10-20 cm med matjord uppepå.

Lerjord

Lerjord är generellt ett bra underlag på tomten. Om du har vatten stående på tomten efter regn är lerjorden för kompakt. Då ska du luckra upp den genom att fräsa ner ca 5 cm sand i lerjorden. Fräs ca 5-10 cm ner i lerjorden. Lägg ca 5-10 cm med matjord uppepå en lerjord.

Stenigt underlag 

Stenigt underlag kan vara alltifrån en stenig grusås, nysprängd tomt eller liknande. Stora sten och grus är inte fuktighetshållande och all jord har en tendens att försvinna ner mellan stenarna med åren (erosion). Därför är det bra att antingen använda markduk eller ett lager med lera för att minska erosionen.

Alternativ 1: Genom att lägga ett lager på lerjord, ca 5 cm eller mer, förhindrar du erosionen. Dessutom är lerjorden extra fuktighetshållande vilket ger en mer lättskött gräsmatta. Uppepå lerjorden bör det finnas ca 20 cm med jord varav ca 10 cm bör vara matjord.
Alternativ 2: En markduk förhindrar också erosionen. En markduk förhindrar även ogräs att växa upp nerifrån men även rötter från att växa neråt, därför är det viktigt att det är minst 20- 30 cm med jord ovanpå en markduk. Ett enkelt sätt att dryga ut budgeten är att använda 5-10 cm med fyllnadsmassor och därefter ca 10-20 cm med matjord.

Fyllnadsmassor

Fyllnadsmassor är kanske det vanligaste att man har på tomten. Fyllnadsmassor är en blandning av jord, sand, grus, sten, rötter och annat organiskt material. Ibland finns allting med i fyllnadsmassan och ibland bara jord och 1-2 tidigare nämnda material.

Ovanpå fyllnadsmassor bör det finnas 5-10 cm med matjord. Ingen markduk behövs om du inte har problem med flerårigt ogräs såsom tistlar, kirskål och liknande. Tänk på att lägga minst 20 cm med jord uppepå markduken. Markduken även förhindrar gräsrötterna från att växa neråt i marken.

Har kommer vi att samla några bra checklistor som du kan använda själv, eller när du träffar oss på ett första projektmöte.

Gräsmatteformuläret!

Berätta vem du är

Vi behöver lite kort ta reda på vem du är och hur vi kommer i kontakt med dig.

Förnamn
Efternamn

E-postadress

Adress (för projektet)

Företag (om aktuellt)

Mobilnummer

Tänkt projekt

Vi älskar anläggningsprojekt!

Beskriv gärna så gott du kan om hur ni tänker eller vill använda det som ingår i ert projekt. Det är mycket som är av vikt som man inte alltid tänker på. Allt från väderstreck, befintliga installationer/växtlighet, gärna jordens beskaffenhet osv. Då är vi mer redo när vi ringer er för att diskutera vidare.

Beskriv så noga som möjligt så återkopplar vi så snabbt vi kan!

Vad är det du behöver hjälp med?
När ska det vara klart (eller om skötsel, för hur länge)?
Hur stor yta ska beredas/anläggas/skötas?
Extra information om projektet
Klicka eller droppa filer till denna ruta som du vill att vi ska ha som underlag. Det kan vara ett eller flera foton, en ritning eller en väldigt enkel skiss.