Inte bara dressa och rensa, det är en himla massa vattnande med!

Så här gör du för en perfekt gräsmatta

Våra tips: Att sköta en gräsmatta

Gissar att du tycker lite som vi – att en fräsch, jämn och grön gräsmatta är det finaste sättet att rama in ett hus, en rabatt eller en uteplats. Men många gamla och dåligt utförda gräsmattor förtjänar en ansiktslyftning. Vi hjälper dig med lite tips.

Klicka på respektive område här nedanför så får du lite tips och idéer om hur ni kan göra.

Dessutom, vilket ni säkert förstår så står vi till tjänst om ni tycker att det verkar lite svårt, kräver massa maskiner eller helt enkelt tar för mycket tid i anspråk så kontakta oss så räknar vi ut en offert. Kontaktformulär finns i nedersta knappen.

Vattning

Startbild-vattning-rullgräs

En gräsmatta består (viktmässigt) till 70-80 % av vatten. Det är därför lätt att förstå att en gräsmatta behöver tillgång till vatten oavsett om den är nyligen utrullad eller etablerad sen många år tillbaka.

Allmänna råd om vattning

En etablerad gräsmatta klarar i normala fall av att suga vatten på egen hand. Under torkperioder går en etablerad gräsmatta in i vila och slutar att växa. Då brukar grässtrån gul/bruna och då är det viktigt att inte klippa gräsmattan. Under torka fungerar nämligen grässtrået som en vattenreservoar åt gräsplantan. När regnet kommer brukar gräsmattan återhämta sig och bli grön och frodig igen.

Om man ändå vill ha sin gräsmatta grön även under varma och torra perioder bör man vattna 1 gång per vecka  upp till 1 gång per dag (ca 1 h per gång) efter behov.

Det är ingen fara att vattna gräsmattan under sol och värme, dvs mitt på dagen; nylagda gräsmattor kanske till och med kräver det för att inte dö vid hög värme och stark sol. Nackdelen är att vattnet avdunstas och att en större mängd behövs.

Nyligen utrullad gräsmatta på vår/sommar

Nylagda gräsmattor är törstiga och ska vattnas rikligt första gången. Första dagen ska du vattna upp till 5 timmar, uppdelat i omgångar. Gräsmattan får självklart inte hamna under vatten, därför ska du hålla uppe med vatten om vatten blir stående eller om marken blir mjuk. Men det är nästan omöjligt att vattna för mycket under vår och sommar.

Därefter ska gräsmattan vattnas varje dag fram till rotning, vilket tar normalt ca 2 veckor (3 veckor i skugga områden). Vid varmt väder (över 20 grader) ska du vattna 2-3 gånger ca 1-2 timmar per tillfälle. Totalt bör du alltså vattna 3-6 timmar varje dag beroende på vädret. Även om det regnar ska du vattna så länge det inte kommer en ordentlig omgång med regn (som ex. 40-60 mm regn).

Var extra uppmärksam på hörn och kanter som är känsligare för torka än övriga delar av gräsmattan, dessutom missar ofta bevattningssystemen eller vattenspridare dessa delar.

När gräsmattan sitter fast i marken (ta tag i gräsmattan och lyft) kan du trappa ner vattningen och bara vattna vid behov.

Nyligen utrullad gräsmatta på hösten

Precis som på vår och sommar ska första vattningen vara riklig. Du ska vattna 2-5 timmar första dagen beroende på temperatur och väder (fråga vår personal om du är osäker).

På hösten ska du vattna med sunt förnuft och vid behov. Gräsmattan ska vara fuktig hela tiden fram till gräsmattan sitter fast i marken och gräsmattan får aldrig torka ur eller stå under vatten. Det innebär att du kanske måste vattna varje dag eller kanske bara var tredje dag beroende på temperatur och väder. En god regel är att vattna om det är blåsigt eller soligt ute och hålla uppe om det regnar.

Kontrollera noga under gräsmattan att vattnet trängt igenom ordentligt efter varje omgång med vatten. Om marken blir mjuk eller om det regnar bör man hålla upp med vattningen. Ring oss gärna och fråga efter att ni fått er gräsmatta levererad om ni känner er osäkra!

Ung gräsmatta (yngre än 1 år) ska underhållsvattnas

Under det första året är gräsmattan en nyetablerad växt, vid perioder av torka bör den därför underhållsvattnas så att rötterna har en möjlighet att fortsätta rota sig. Vattna hellre mycket och sällan (än lite och ofta). Vid stora omgångar med vatten kryper rötterna djupare ner i jorden och därigenom klarar torka och värme bättre.

Gödning

Startbild-gödning

Vill du ha en grönare gräsmatta? Då ska du gödsla regelbundet under säsongen (mitten av april-mitten av september). Det är tack vare näring i form av gödning som gräsmattan klarar av att tränga ut mossa och ogräs. Det finns en stort utbud av gödning på marknaden. Vi säljer Skånefrös sortiment, det är samma märke som på våra gräsfrö, eftersom vi vet att detta svenska märke ger resultat och håller en jämn och hög kvalitet.

Vi hjälper dig gärna om du har frågor vilken gödning som passar bäst för just din gräsmatta eller trädgård!

Hur ofta och när ska gräsmattan gödslas?

Ett korttidsverkande gödningsmedel bör användas tre till fyra gånger per år medan det räcker med att gödsla två till tre gånger per år med ett långtidsverkande. En nylagd gräsmatta ska normalt gödslas redan efter första klippningen. Under sommarperioder med hög värme bör man dock vänta tills temperaturen sjunkit något.  Gödsla helst vid mulet väder, eller under kvällstid, och vattna rikligt därefter.

Gödning sprids ut kvällstid och vattna därefter för att gräsmattan eller trädgården inte ska riskera brännskador.  Vid stora ytor, över 400 kvm, rekommenderar vi att använda en gödningsvagn för att sprida gödning  för att få ett jämnt resultat. Vår erfarenhet är att en gödningsvagn med kastplatta  ger jämnast resultat och är enklel att använda.

Välj rätt gödningsmedel

Det finns inget rätt eller fel, utan varje gräsmatta och trädgård behöver sin egen kombination av gödningsmedel beroende på hur den ser ut, vad den används till och vilka näringsämnen som saknas.

Klippning

Allmänna klippråd

En gräsmatta ska klippas regelbundet under säsongen. När gräset växer som mest ska gräsmattan klippas 3-4 gånger per vecka. Att klippa en gräsmatta 1 gång i veckan är alltså inte tillräckligt under växtsäsongen!

Vi rekommenderar att gräsmatta bör ha en klipphöjd på 34 – 45 mm. Alltför låg klipphöjd kan resultera i onaturlig uppkomst av ogräs, sämre slitageförmåga, samt att grässorten ängsgröe (som står får slitstyrkan i gräsfröblandningar) riskerar att dö ut. Vissa grässorter tål lägre klipphöjd, exempelvis green-blandningar brukar tåla låg klipphöjd.

Klipp ej vid torka!

Vid perioder av torka bör inte en gräsmatta klippas (om den inte vattnas varje dag). Det gröna strået fungerar då som vattenreservoar för roten och skyddar gräsplantan från uttorkning. En god regel är att om gräsmattan växer och är frodig kan den klippas regelbundet, är gräsmattan gul pga torka bör man undvika klippning.

När ska man klippa en färdig gräsmatta på rulle?

Om du nyligen har lagt rullgräs kan första klippningen ske efter ca två veckor. Klipparen ska vara inställd på högsta klipphöjd; maximalt får en tredjedel av stråets längd klippas bort. Gräsklippare med uppsamlare rekommenderas annars måste gräsklippet tas bort från gräsmattan. Annars kan klippet kväva gräsmattan! Efter ca 3 klippningar kan gräsklippet ligga kvar (om det inte är mycket klipp). De första klippningarna ska ske med en vanlig gräsklippare (ej robotgräsklippare).

Gräsklippare

Vi rekommenderar motordriven gräsklippare

Det finns en uppsjö av gräsklippare som uppfyller sin funktion, det nästan svårt att hitta en “dålig”. Vi rekommenderar att ha en motordriven gräsklippare dvs ej handjagare. Det är svårt och jobbigt att klippa en tät och fin gräsmatta med en handjagare. Motordrivna gräsklippare är antingen bensin-, sladd- eller batteridrivna. Det brukar vara olika från person till person vilket man föredrar. En del finner bensindrivan pålitliga och robusta, andra uppskattar att sladdrivna ofta är mer tystgående och har samtidigt bra räckvidd. Medan andra tycker att batteridrivna är tysta, lätta och utan sladd. Välj en modell som du är bekväm med och som du faktiskt kommer att använda!

Multiklipp eller uppsamlare?

Multiklipp eller uppsamlare är en fråga som ständigt diskuteras. Generellt är multiklipp bra så länge du inte har ogräsproblem i gräsmattan. Klippet finfördelas omvandlas till näring när det förmultnar, även ev. ogräs finfördelas. En uppsamlare är alltså att rekommendera om du har ogräs i gräsmattan och inte vill att det sprids. En uppsamlare kan även vara bra om du hellre klipper sällan. Klipper du sällan brukar det också bli mycket klipp och för mycket klipp kan kväva gräsmattan inunder.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är ett bra alternativ för dig som inte vill tänka på gräsklippning. Välj en robotgräsklippare som har fått bra betyg i tester. Tänk på att en robotgräsklippare också kan gå sönder (oftast är det elektroniken som strular) och att det därför kan vara klokt att kolla så att det finns service lättillgängligt, både 1 och 2 säsonger framåt. Första gången en robotgräsklippare släpps ut på gräsytan kan gräsmattan komma att se gul och vissen. Gödsla en omgång och vattna om det är varmt ute 1 gång per dag tills gräsmattan är grön igen. Det brukar ta ca 1-2 veckor. Klipp inte med robotgräsklippare vid torkperiod!

Vässa knivarna!

Ingen gräsklippare kan klippa med dåliga knivar (eller rakblad). Tänk på att vässa knivarna (eller byta rakbladen) regelbundet . Minst 2-3 gånger per säsong bör knivarna vässas, annars blir topparna på grässtråna gula.

Har kommer vi att samla några bra checklistor som du kan använda själv, eller när du träffar oss på ett första projektmöte.

Gräsmatteformuläret!

Berätta vem du är

Vi behöver lite kort ta reda på vem du är och hur vi kommer i kontakt med dig.

Förnamn
Efternamn

E-postadress

Adress (för projektet)

Företag (om aktuellt)

Mobilnummer

Tänkt projekt

Vi älskar anläggningsprojekt!

Beskriv gärna så gott du kan om hur ni tänker eller vill använda det som ingår i ert projekt. Det är mycket som är av vikt som man inte alltid tänker på. Allt från väderstreck, befintliga installationer/växtlighet, gärna jordens beskaffenhet osv. Då är vi mer redo när vi ringer er för att diskutera vidare.

Beskriv så noga som möjligt så återkopplar vi så snabbt vi kan!

Vad är det du behöver hjälp med?
När ska det vara klart (eller om skötsel, för hur länge)?
Hur stor yta ska beredas/anläggas/skötas?
Extra information om projektet
Klicka eller droppa filer till denna ruta som du vill att vi ska ha som underlag. Det kan vara ett eller flera foton, en ritning eller en väldigt enkel skiss.